Categories
Film

Mujeres al borde de un ataque de nervios – Pedro Almodóvar

Het oeuvre van Almodóvar beslaat een periode van 45 jaar, en bestaat uit meer dan 20 langspeelfilms en nog een 15-tal kortfilms. Dit is op zijn zachtst gezegd indrukwekkend. Des te meer als je weet dat hij als autodidact zijn eerste stappen heeft gezet in de filmwereld, nadat Franco de Nationale filmschool van Madrid had gesloten.

Grote doorbraak

Mujeres al borde de un ataque de nervios (1988) was de eerste commerciële en internationale succesfilm van Almodóvar. Hij won er veel Europese prijzen mee (o.a. 5 Goya Awards en een award in Venetië), en enkele nominaties in Amerika.

Ook in 2023 kan de film nog een volle zaal trekken. Fans moeten tijdig hun kaartjes kopen voor een quasi eenmalige vertoning in een niet-zo-commerciële cinemazaal.

Vrouwelijk en gevaarlijk

De hoofdpersonages in deze film zijn – uiteraard – vrouwen. Vrouwen die geconfronteerd worden met een relatiebreuk, ongewenste zwangerschap, bedrog, enz. Gebeurtenissen die hen radeloos maken en die leiden tot onbezonnen acties: slaappillen nemen, van het balkon springen, tot het willen vermoorden van de man die hen dit leed heeft bezorgd.

Almodóvar creëerde een heerlijke emotionele rollercoaster van extreem drama en humor. De actrices zijn zo verblind door hun eigen problemen, dat ze weinig ruimte hebben om elkaar te steunen, wat het drama alleen maar versterkt.

Het drama uit zich op vele manieren: gaande van subtielere uitingen als overdreven maquillage, ongevraagd relatieadvies over de intercom, tot meer extreme acties als brand stichten, achtervolgingsscènes, (zelf)moordpogingen, enz.

Maar in al deze scènes is humor nooit ver weg. Wanneer Carlos Candela terug op het balkon trekt na haar zelfmoordpoging, profiteert hij er zichtbaar van om haar achterwerk grondig te betasten. En de taxichauffeur die Pepa en Candela helpt om de ex-partner te achtervolgen, heeft werkelijk álles bij om zijn passagiers het leven aangenamer te maken, dus ook oogdruppels voor Pepa die net een glas gazpacho in haar ogen had gekregen.

Existentiële angst

Tot lang na de dood van Franco was in Spanje het katholieke geloof zeer dominant. De regisseur is geïntrigeerd door de impact van dit geloof op de denkwijze van de Spanjaarden. Hij toont dit door Bijbelse symboliek in zijn verhalen te verweven.

In de film heeft Pepa op haar balkon enkele huisdieren: eenden, vogels, konijnen… Twee van elke soort, zoals in de ark van Noah. Want ‘zo hoort het toch’. De vrouwelijke hoofdpersonages zijn allemaal bezeten door hun verlangen naar een trouwe levensgezel. De angst voor eenzaamheid is existentieel: hij maakt hen gek. Alleen zijn is een idee dat niet in hun wereldbeeld past.

Het is een eeuwenoud streven van de mens om samen met anderen te leven. De mens bestaat in relatie tot de ander. Maar in een zeer geïndividualiseerde samenleving, waar romantische (hetero)relaties de norm zijn, heeft de angst voor eenzaamheid disproportionele vormen aangenomen. Het drijft mensen tot waanzin.

Maar Pepa heeft – ondanks het bedrog van haar ex-partner – toch nog een zeker normbesef: hem vermoorden gaat nét te ver… Dan maar alle tranen laten lopen op de tonen van het dramatisch mooie Soy infeliz:

soy infeliz si porque tu no me quieres, piensas que yo he de morir
que me sirvan cuatro tragos cantinero yo los pago
pa’ calmar este sufrir

(Soy infeliz, Lola Beltrán)

Categories
Film Philosophy

The shape of water – Guillermo del Toro

Wie “El laberinto del fauno” (2006) van Guillermo del Toro heeft gezien, herkent dezelfde ingrediëntenmix in zijn nieuwste film: een in de geschiedenis verankerd verhaal, gelardeerd met sprookjesachtige figuren.

“The shape of water” (2017) speelt zich af ten tijde van de Koude Oorlog, in een laboratorium van de Amerikaanse geheime dienst. De onderzoekers bestuderen in het labo een amfibie-achtig wezen met menselijke trekken. Voor de onderzoekers is de zeemeerman louter een ‘studieobject’, dat ze martelen om het in bedwang te houden.

In de loop van het verhaal ontstaat er een romance tussen een van de kuisvrouwen (Elisa) en de zeemeerman die in gevangenschap leeft.

Randfiguren in de hoofdrol

De romance op zich is erg voorspelbaar, maar wat de film interessant maakt, is de keuze om zogenaamde ‘randfiguren’ de hoofdrollen te laten vertolken.

Elisa Esposito is een immigrant, vrouw, laaggeschoold én gehandicapt (ze kan niet spreken). De voor de maatschappij onzichtbare en ‘onvolmaakte’ kuisvrouw is in de ogen van de zeemeerman (die ook niet kan spreken) een ware heldin: ze geeft hem eten, leert hem muziek kennen, en redt hem tot slot uit de klauwen van degenen die hem martelen. Elisa van haar kant ziet de zeemeerman niet als een ‘object’, maar als een volwaardig persoon.

Dat randfiguren glansrollen kunnen vertolken, onderstreept del Toro ook op een ander niveau, namelijk door minder bekende actrices te selecteren voor de hoofdrollen van zijn film.

Levinas revisited

Dit moderne sprookje kan bogen op knap acteerwerk, maar er zijn beslist nog andere redenen om een Oscar uit te reiken aan del Toro. Als we dieper graven, zien we enige overeenkomsten met de filosofie van Emmanuel Levinas, een 20ste-eeuwse joodse filosoof die de gruwel van de Tweede Wereldoorlog heeft doorstaan.

Levinas heeft het over ‘de blik van de ander’ die bepaalt in welke mate je ‘mens’ bent en voor volledig wordt aanzien. De zeemeerman houdt ons een spiegel voor door de zogenaamd ‘onvolmaakte’ Elisa als volmaakt te zien. Plots zien we haar als een mens, een intelligente persoon, met gevoelens, met seksuele aantrekkingskracht, enz.

De kunst bestaat er volgens Levinas in om je vooroordelen aan de kant te schuiven, zodat de ander de ruimte krijgt om zichzelf uit te drukken, om zijn verhaal te vertellen en (beter) begrepen te worden. Want een beter begrip van de ander is nodig om nieuwe gruweldaden zoals de holocaust (zichtbaar in de marteling van de zeemeerman) te voorkomen.

Categories
Film

Youth – Paolo Sorrentino

Onze 21ste eeuw staat visueel bol van de jeugdige schoonheid. Menig advertentie en reclamefilmpje heeft wel een recept voorhanden om eeuwig jong – en zodoende gelukkig – te blijven. Goddank duikt er af en toe een proteststem op, een moedig man zoals Paolo Sorrentino, die ons een ander aspect van de realiteit laat zien. Hij durft het aan om zijn kijker gedurende twee uur te confronteren met een van onze grootste angsten: de vergankelijkheid van ons bestaan.

De protagonisten van Youth zijn de zeventigers Mick Boyle en Fred Ballinger, de een nog steeds actief als filmregisseur, de ander een beroemd componist op pensioen. Boyle streeft ernaar zijn filmcarrière zo lang mogelijk te rekken en eeuwige roem te bereiken met zijn laatste meesterwerk. Zijn vriend Ballinger heeft het componeren en dirigeren definitief afgezworen en wil er zelfs niet mee worden geconfronteerd, omdat sommige herinneringen pijn doen.

De visueel prikkelende beelden en ingenieuze geometrische composities maken van Youth bijna een promotiefilm voor eeuwige ouderdom. Wie wil er niet zijn oude dag doorbrengen in dit prachtige luxeresort in de Zwitserse Alpen? Maar niet alle hotelgasten voelen zich ‘gezegend’ met hun leeftijd. Eén koppel slaagt er niet meer in om met elkaar te communiceren. Een Maradona op leeftijd worstelt zichtbaar met zijn overgewicht.

Wat echter het meeste opvalt is het contrast tussen de ontembare passie van Boyle voor filmregie en de volledige apathie van Ballinger ten opzichte van zijn vroegere muzikale ambities. En daarmee is de filosofische les snel getrokken: “een vos verliest misschien wel zijn haren, maar beter niet zijn passies”. Wie het wegglijden in apathie wil voorkomen, moet blijven leven alsof hij nog een halve eeuw voor zich heeft, en schoonheid blijven opzoeken met al zijn zintuigen. Reden te meer om u te laten betoveren door de visuele hoogstandjes en de prachtige muziek van Youth.

Categories
Film

The Housemaid – Sang-soo Im

Met het thema ‘overspel’ werden al aardig wat filmrollen gevuld, de ene al wat aangebrander dan de ander. Sang-soo Im ‘recycleerde’ een scenario uit 1960 (Kim Ki-young), en maakte er een eigen, moderne versie van.

De pater familias van een Zuid-Koreaanse upper class familie besluit een tweede dienstmeid in huis te nemen, om zijn hoogzwangere vrouw te ontlasten. Hij raakt echter geïntrigeerd door de ongeremde toewijding en naïeve onschuld van zijn nieuwe meid. Wanneer blijkt dat de meid een kind verwacht van hem, komt het huis onder hoogspanning te staan.

De eenvoud van het verhaal vormt tegelijkertijd ook haar kracht: vergezochte plotwendingen zouden de geloofwaardigheid alleen maar ondermijnen. Ook tijd en ruimte worden gekenmerkt door dezelfde eenvoud: alles verloopt chronologisch en nagenoeg in dezelfde vertrekken. In dit gesloten circuit zet de regisseur de bakens uit van zijn verhaal: macht en hebzucht raken slaags met dat ene wat ze niet kunnen controleren, het noodlot.